Administrar

Blocs dels convocants de la manifestació del dia 24 de novembre, a les 18h. a la Plaça d'Espanya de Palma: Respectau la Real, Respectau Mallorca. SI ET SENTS DECEBUT, VINE!...............

DE CAN CAMEL.LO A CAN CATEL.LO

taula | 05 Maig, 2008 12:43

Nou article de la nostra companya Aina Calafat. Disfrutau-lo: 

 

DE CAN CAMEL.LO A CAN CATEL.LO

 

La setmana passada perlavem de quan començà l’especulació als voltants del monestir de la Real. Aquesta parlarem de les anades i tornades dels projectes per dotar d’un Hospital de referència la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Devers l’any 1995 ò 1996, aleshores en Toni Obrador deixà d’esser gerent de la Residència Sanitaria Son Dureta. En el temps de la seva gerència s’havia preparat el primer projecte de reforma integral del centre sanitari. Aquesta reforma estava presupostada en uns 10.000.000.000.- de ptes. de les d’aquells temps.

Després de que en Toni Obrador abandonàs la gerència, Sergio Beltran presentà un segon projecte de reforma integral de Son Dureta. Aquest segon projecte l’havia fet l’arquitecte Oliver i el ministre Romay Beccaria adjudicà les obres a l’empresa Dragados y Construcciones, aquest segon projecte va tenir molt de ressò mediàtic i fins i tot es va preveure la posada de la primera pedra, que finalment no s’arribar a posar. Passades les eleccions i després que Celia Villalobos fos designada per portar el Ministeri de Sanitat, decideix fer anques enrera, cricticà durament el projecte i fins i tot asegurà públicament  que el projecte de reforma (segon) era “molt dolent”. Aquesta primera anul.lacíó de les obres va tenir com a conseqüència la primera indemnització a la Empresa Dragados. Amb la suspensió del segon projecte Celia Villalobos feu un concurs públic per posar en marxa el que seria el tercer projecte de reforma de l’Hospital Son Dureta. El Govern Central adjundicà el concurs després de fer-se nombroses reunions per arribar a un acord entre tots els col.lectius de treballadors del centre i envià 12.000.000.000.- de ptes.  per començar les obres. Encara no sabem on han anat a parar aquest doblers?.

Arribat a Mallorca lo milloret del PP espanyol per gestionar a “Provincias” el correcte funcionament sanitari, donat que els indígenes no en sabem de tot això (devien de pensar….) i per dur-nos per la retxa ens entaferraren un personatge prou conegut, de nom Javier, que no li agrada molt i aposta no l’empra, i de llinatges: Rodrigo de Santos, el coneixeu? . Idò bé aquest nou director del Insalut trobà que el projecte de la Ministra Celia Villalobos no era  el que més convenia als indígenes d’aquesta colònia. Projectà un nou concurs i als finals de l’any 2001 ja estava fet, en definitiva es tractava de fer de bell nou tot l’hospital en el mateix solar on estava i, es proposava fer les obres en 4 fases: la 1ª fase era la construcció d’una nova cuina i bugaderia, l’enderroc de l’edifici “K”, la construcció de les noves àrees d’urgències, radiología, laboratori, quirófans i habitacions per 400 llits.

2 fase; enderrocament de l’edifici maternal i construcció d’un tercer mòdul ( aquesta fase estava prevista per posar en marxa l’any 2002).

3 fase tancament del pabelló d’adjuts i remodalació interna per tractar-se d’un edifici singular.

4 fase, construcció del quart mòdul.

El projecte l’havia fet l’arquitecte Reynaldo Ruiz Yèmenes i es presupostà en 800.000.000.- de ptes. L’arquitecte fou indemnitzat  i de moment ja duim 3.000.000.000.-de ptes.  tudats que els hem de sumar als anteriors.

En aquest punt és important fer émfasi, en que el director de l’Insalut, Javier Rodrigo de Santos denfensava aferrissadament aquest projecte en tots els medis de comunicació i en feu una creuada personal.

Mentre en Javier Rodrigo de Santos defensava el 4 projecte no sabia que per Madrid un grup d’empresaris especuladors acompanyats den Jaumet nostre, havien decidit que millor si guanyaven un poquet especulant amb els  terrenys del futur hospital i com no els hi sortien les xifres en els solar proper on hi ha  Son Sureta, decidiren trobar un lloc que fos rendible, feren comptes i miraren d’on podien treure tallada  i mirant els plànols del terme de Ciutat s’adonaren que hi havia un grapat de solars que encara eren utilitzats per a la ramaderia  i l’agricultura, cosa que prop de Ciutat queda un poc groller i decidiren encimentar tots aquells solars.

Havien trobat la gallina dels ous d’or “L’ENTORN DE LA REAL”, podien especular a ca n’Espases Nou, Son Cabrer, LA REAL; Belldeport, Can Salí i Cas Forner. Tots aquests solar a preu de patató i així els hi sortien els comptes i per tant els guanys. Immediatament el gran promotor de la reforma de Son Dureta, Javier Rodrigo de Santos, aleshores tinent de batle de l’ajuntament de Ciutat, es veié obligat a fer un gir de 180 º en la seva proposta i passà a defensar de forma aferrissada l’ubicació d’un nou centre sanitari al solar de Ca n’Espases Vell.

La propera setmana continuarem

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS